Predstavljen program "Ljeto u Prijestonici 2015."
26.06.2015

O programu koji organizuju Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, više riječi bilo je na današnjoj konferenciji za novinare, tokom koje su se prisutnima obratili sekretarka za kulturu i medije u Prijestonici Cetinje Žana Lekić, direktorica Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Ana Ivanović i savjetnik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Miloš Prelević.

Kako je naglašeno, ovogodišnje „Ljeto u Prijestonici“ obilježiće niz novih formi, ali i sadržaja, a cjelokupan program – koji počinje sjutrašnjim Međunarodnim festivalom animiranog filma „NAFF 2015“ – trajaće do septembra.

- Za razliku od prošlih godina, „Ljeto u Prijestonici“ ovog puta dobija još i filmski festival, teatarske forme na otvorenom, obnavljamo međunarodnu auto trku na Lovćenu i otvaramo nove turističke sadržaje, poput Lipske pećine. To govori da ovaj program, kako godine odmiču, postaje sveobuhvatniji, u čemu leži i jedna od njegovih najznačajnijih vrijednosti. Jer, naš je cilj da „Ljeto u Prijestonici“ privuče što raznovrsniju publiku, i to ne samo kada govorimo o našim sugrađanima, već i o posjetiocima sa strane.

Donedavno, ovaj program imao je isključivo kulturno - umjetnički karakter, a danas uz kulturu imamo i manifestacije iz oblasti sporta, turizma, gastronomije, prezentacije lokalnih proizvoda i drugih – kazao je Prelević.

Sekretarka za kulturu i medije u Prijestonici Cetinje Žana Lekić govorila je o brojnim umjetničkim događajima koji će obilježiti „Ljeto u Prijestonici“, pritom akcentujući festivalske sadržaje.

- Drago nam je što smo ove godine domaćini jednog respektabilnog festivala animiranog filma, ali i što ćemo ove godine unaprijediti „Cetinje Jazz Fest“ koji će imati regionalni karakter. Takođe, posebno treba pomenuti i da ćemo u okviru „Ljeta u Prijestonici“ imati plesne, ali i teatarske sadržaje, kao i da će Ljetnja pozornica početkom avgusta, već tradicionalno, biti domaćin poznatim muzičkim bendovima iz države i okruženja.

Jednako kao i prošlih godina, „Ljetom u Prijestonici“ i ovog ćemo puta snažno zastupiti naše ruralno područje, pa nas tokom naredna tri mjeseca očekuju brojni događaji na Njegušima, Rijeci Crnojevića, Ivanovim koritima i Kosijerima – naglasila je Lekić.

press2606main

Direktorica Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Ana Ivanović iskazala je uvjerenje da će ovogodišnji program privući još više posjetilaca u odnosu na protekle dvije godine.

- Počev od kulturnih i sportskih manifestacija, preko događaja kao što su Njeguška trpeza ili Riječka noć, sve do nove ponude koju će naš grad dobiti otvaranjem Lipske pećine, Cetinje i ovog ljeta zaista ima što da ponudi svim posjetiocima. Iz tog razloga, sigurna sam da su pred nama tri mjeseca dobro posjećenih manifestacija, koje danas u bitnoj mjeri doprinose i turističkoj ponudi Cetinja.

Iz tog razloga, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i ove će godine biti krajnje posvećena realizaciji programa koji zvanično počinje sjutra, a tokom kojeg će naši sugrađani, ali i gosti, moći da prate raznovrsne događaje – zaključila je Ivanović.

Kako je već navedeno, „Ljeto u Prijestonici“ počinje sjutra, i to svečanim otvaranjem Međunarodnog festivala animiranog filma „NAFF 2015“, koji će biti održan na Dvorskom trgu.

U nastavku, slijedi cjelokupan program, koji će – kako vrijeme bude odmicalo – dobijati i nove sadržaje.

27. jun – 03. jun
MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA „NAFF 2015“
Cetinje je, zajedno sa Neumom, Dubrovnikom, Mostarom i Ramom, domaćin desetog izdanja festivala „NAFF 2015“. Otud, svake večeri, uz početak od 21:00 čas, na Dvorskom trgu će biti emitovane projekcije, među kojima su i najnoviji radovi nekih od najpoznatijih globalnih autora animacije.
Lokacija: Dvorski trg

11 – 12. jul
XXXII MEĐUNARODNA BRDSKA AUTO TRKA „LOVĆEN 2015“
Obnovljena auto trka na Lovćenu ovog će puta okupiti brojne vozače iz Crne Gore i inostranstva. Trka će od ove godine opet biti bodovana za Centralno – evropsku zonu na brdskim stazama, uz pokroviteljstvo Svjetske automobilske federacije (FIA). Trening je zakazan za 11. jun, dok će dan kasnije uslijediti i zvanična nadmetanja u svim klasama. Povratničko izdanje sportskog spektakla na Lovćenu biće posvećeno legendi crnogorskog automobilizma i rekorderu staze Franju Kunčeru.
Lokacija: Cetinje – Ivanova korita

12. jul
XIX MANIFESTACIJA „MIRIS LIPA I MEDA“
Petrovdan će na Balšića pazaru i ove godine proteći uz „Miris lipa i meda“. Kako to sama tradicija nalaže, brojni pčelari iz Crne Gore i regije i ovog će puta posjetiocima na Cetinju predstaviti svoje proizvode, uz raznovrstan umjetnički program.
Lokacija: Balšića Pazar

12. jul
„BOOT CAMP CHALLENGE“
Jedan od najljepših krajeva Crne Gore – Nacionalni park „Lovćen“ – u julu će biti domaćin jedinstvenog sportskog događaja, tokom kojeg će učesnici prelaziti različite prepreke. U pitanju je test izdržljivosti, snage i vještine, a prvi put jedan takav događaj biće održan u Crnoj Gori.
Lokacija: Ivanova korita

13. jul
LIPSKA PEĆINA – POČETAK RADA
Prvi speleološki objekat namijenjen turističkim posjetama u Crnoj Gori, zvanično će početi sa radom 13. jula. Lipska pećina, otud, ne predstavlja jedinstven sadržaj na turističkoj mapi Cetinja, već i čitave države. Istraživanje jedne od najfascinantnijih pećina u regionu od sada će biti dostupno svim zainteresovanim posjetiocima, kojima Lipska pećina od jula otvara svoje hodnike.

13. jul
XIII VITEŠKE IGRE CRNE GORE
Tradicionalne sportske discipline, u kojima se nadmeću učesnici i ekipe iz različitih krajeva Crne Gore, ove će godine doživjeti svoje 13. izdanje. Uz uzbudljiva nadmetanja u već prepoznatljivim kategorijama, i ovogodišnje Viteške igre proteći će uz dobro druženje i, sasvim sigurno, odličnu posjetu.
Lokacija: Ivanova korita

14. jul
VEČE FOLKLORA
Članovi Kulturno umjetničkog društva „Njegoš“ na Ljetnjoj pozornici ugostiće svoje kolege iz Toronta, Kanada. Biće to ujedno i tradicionalni godišnji koncert KUD „Njegoš“, tokom kojeg će dva društva publici predstaviti splet narodnih igara.
Lokacija: Ljetnja pozornica

18. jul
III INTERNACIONALNI SAJAM SUVENIRA
Tokom „Ljeta u Prijestonici“ i ovog puta biće organizovan sajam suvenira, no na drugačijoj lokaciji u odnosu na prethodne godine. Naime, učesnice i učesnici – među kojima će najznačajniji dio biti upravo proizvođači iz našeg grada - svoje će radove izložiti na rekonstruisanoj gradskoj tržnici.
Lokacija: Gradska tržnica

25. jul
III RIJEČKA NOĆ
Veče muzike, domaćih specijaliteta i dobrog druženja u Rijeci Crnojevića već je postalo nezaobilazan dio ljeta. Noć tokom koje Rijeku Crnojevića posjete hiljade gostiju, ove je godine na programu u subotu, 25. jula. Imena izvođača koji će nastupiti u sklopu muzičkog programa biće objavljena tokom predstojećih sedmica.
Lokacija: Rijeka Crnojevića

31. jul
PREDSTAVA „PROKLETA AVLIJA“
Gostovanje plesne predstave „Prokleta avlija“ plod je saradnje sa festivalom „Grad teatar“ - Budva. Riječ je o prvom pozorišnom komadu na Ljetnjoj pozornici nakon dužeg vremenskog razdoblja.
Lokacija: Ljetnja pozornica

04 – 07. avgust
VI „CETINJE JAZZ FEST“
Cetinjski džez festival ove godine dobija regionalni karakter. Četvorodnevna manifestacija ovog ljeta će okupiti brojne renomirane džez muzičare sa područja bivše Jugoslavije, među kojima će, između ostalih, biti Tanja Jovićević, Vlada Maričić i „Magic sound Orchestra“, kao i sarajevska solistkinja Aida Mušanović sa „5/4 bendom“.
Lokacija: Ljetnja bašta hotela „Grand“

07 – 09. avgust
MUZIČKI KONCERTI / FESTIVAL
Početak avgusta na Cetinju je rezervisan za nastupe popularnih domaćih i regionalnih muzičkih bendova. Tradicija se nastavlja, pa će večeri na Ljetnjoj pozornici proteći uz dobar zvuk. Tokom narednih sedmica, biće objavljena imena izvođača.
Lokacija: Ljetnja pozornica

14 – 18. avgust
„TANGO MEETING FESTIVAL“
Plesna manifestacija čiji će domaćin biti hotel „Grand“, okupiće učesnike iz Rusije, Srbije, Finske, Italije i drugih zemalja. Centralni koncert biće održan na Dvorskom trgu 16. avgusta.
Lokacija: Hotel „Grand“, Dvorski trg

21 - 22. avgust
NJEGUŠKI VIKEND / XI NJEGUŠKA TRPEZA
Manifestacija na Njegušima, koja od prošle godine traje dva dana, i ove će godine proteći uz raznovrstan program - počev od muzičkih nastupa, sve do gastronomije. Centralni događaj, bez sumnje, biće 11. izdanje popularne „Njeguške trpeze“, na kojoj će posjetioci biti u prilici da uživaju u bogatoj trpezi i domaćim specijalitetima, uz prigodan umjetnički program.
Lokacija: Njeguši

21 – 22. avgust
III STREET BASKET TURNIR „CETINJE 2015“
Nekad entuzijastička ideja, a danas jedan od najznačajnijih turnira u uličnoj košarci u Crnoj Gori i ovog ljeta biće na programu na terenu u parku „13. jul“. Odlične partije, učešće desetina ekipa iz niza crnogorskih gradova, kao i brojni posjetioci – sasvim sigurno, i ove će godine obilježiti street basket turnir u parku.
Lokacija: Park „13. jul“

05. septembar
„POSJEDAK U KOSIJERE“
Muzičko-zabavni program u Mjesnoj zajednici „Kosijeri“ biće posljednja manifestacija u sklopu ovogodišnjeg „Ljeta u Prijestonici“.
Lokacija: Kosijeri

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018