Obilježeno 79 godina od Belvederskih demonstracija
26.06.2015

U znak sjećanja na učesnike Belvederskog događaja iz 1936. godine, vijence na spomen obilježje položili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Senata Prijestonice Cetinje dr Milovan Janković i predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojni posjetioci, među kojima i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, a tom prilikom istaknut je značaj Belvederskih demonstracija, kao događaja koji je nezaobilazan u istoriji Crne Gore.

- Prošlost nas uči da su junaci sa Belvedera ustali u jednoj teškoj epohi, koja, na žalost, ostaje upamćena i po nezavidnom položaju Crne Gore. No, upravo zahvaljujući Belvederu, a potom i svemu što se izrodilo iz tog događaja - to će vrijeme samo potvrditi da crnogorski narod nikad nije pristajao na gubitak slobode, na ćutanje i na prestanak borbe za svoje ideale. A ti ideali - plemeniti, poput ljudi koji su ih baštinili, počivali su na temeljima slobode i jednakosti.

Demonstracije koje su se dogodile na ovom mjestu, a iz kojih će proisteći dalji događaji koji su doveli do konačnog oslobođenja Crne Gore, obavezuju nas na poštovanje i vječnu uspomenu na njihove učesnike. I vrijeme - kao najbolji sud - pokazalo je da su heroji Belvedera bili na pravoj strani. Na strani koja je snivala patriotski san o vaskrsnuću svoje domovine – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Belvederske demonstracije, 26. juna 1936, ugušene su u krvi. U njima je učestvovalo više hiljada građana, pri čemu je poginulo šest učesnika, a njih dvadeset je povrijeđeno.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018