Na Cetinju je večeras otvorena Ljetnja škola “Ljudska prava u akciji”
19.06.2015

Tokom otvaranja, upriličenog u kongresnoj sali hotela “Grand”, prisutne su pozdravili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, princ Nikola II Petrović – Njegoš, predstavnici Savjeta Evrope David Ker i Emir Adžović, zamjenik direktora Evropskog Vergeland centra Lars Gudmundson, predstavnik Ministarstva prosvjete u Vladi Crne Gore Slobodan Filipović i vršilac dužnosti direktora Zavoda za školstvo Crne Gore Radovan Popović.

Tokom događaja, naglašen je značaj održavanja Ljetnje akademije “Ljudska prava u akciji”, pri čemu je posebno istaknuto kako činjenica o izuzetnom interesovanju za njeno četvrto izdanje najbolje govori o dosadašnjem uspjehu same ideje.

Pozdravljajući učesnike i organizatore, gradonačelnik Bogdanović poželio im je dobrodošlicu na Cetinje.

- Otvaranje ovogodišnje akademije prilika je da iskažem uvjerenje kako ovaj događaj, upravo, i pripada Cetinju. Jer, naš je grad tokom svoje i istorije Crne Gore bio izvorište i središte svih načela i instituta koji u modernom vremenu pripadaju djelokrugu ljudskih prava.
Tek kratko, podsjetiću da je upravo na Cetinju začeto crnogorsko pravo i pravda, da su baš ovdje donošeni prvi zakoni i srodni akti kojima je uređivano nekadašnje crnogorsko društvo. Upravo na tom nasljeđu, kao na čvrstoj osnovi, počiva i moderno crnogorsko pravo - u kojem ljudska prava jesu segment od vitalnog značaja. Sa druge strane, pomenuću da je Cetinje takođe kolijevka crnogorskog sudstva, ali i zakonodavstva. Prve pravosudne institucije u našoj zemlji osnovane su i djelovale baš na Cetinju, a isti je slučaj i sa državnim parlamentom - čiji je početak rada, kao još jedan važan istorijski momenat, vezan upravo za naš grad.

Istorija nas, stoga, obavezuje i uči. To nasljeđe ukazuje na pravac koji treba slijediti - a on je u oblasti zaštite i afirmacije ljudskih prava sasvim jasan. Orijentacija Crne Gore, kao građanske države koja primjenjuje evropske vrijednosti, počiva isključivo na zaštiti temeljnih i univerzalnih vrijednosti i prava, garantovanih za sve. Zbog toga, događaji poput ove ljetnje akademije, još su jedan u nizu primjera i podsticaja u cilju daljeg edukovanja dolazećih generacija, ali i afirmacije zaštite ljudskih prava i sloboda – kao načela koje nema alternative – istakao je on.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018