Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević boravila u radnoj posjeti Prijestonici Cetinje
12.06.2015

Tokom posjete, ministarka Kovačević i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović pustili su u rad senzornu sobu u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a uz to je upriličeno i više sastanaka, među kojima i sa radnicima preduzeća „Ribarstvo“, „Košuta“ i „Obod“.

Radni sastanci

Posjeta ministarke Kovačević počela je radnim sastankom sa gradonačelnikom Bogdanovićem, tokom koje je više riječi bilo o aktivnostima i saradnji dvije institucije na planu rješavanja ključnih pitanja građana iz oblasti socijalne politike i rada.

U tom kontekstu, gradonačelnik Bogdanović upoznao je ministarku Kovačević sa činjenicom da je Prijestonica Cetinje u proteklom periodu imala izdašan budžet opredijeljen za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu. On je dodao i da će gradska uprava uskoro početi pripreme za gradnju treće stambene zgrade, koja će biti namijenjena socijalno ugroženima, pri čemu je ministarka Kovačević istakla kako podrška Ministarstva ni u tom projektu neće izostati.

Kada je riječ o oblasti rada, najviše riječi bilo je o aktuelnim pitanjima koja se tiču zaposlenih u „Ribarstvu“, „Košuti“ i „Obodu“, ali i o aktuelnim projektima kojima će biti otvorena nova radna mjesta za građane Cetinja – poput tekuće gradnje komercijanog centra na ulazu u grad.

Ministarka Kovačević i gradonačelnik Bogdanović potom su se sastali sa radnicima kompanije „Ribarstvo“ iz Rijeke Crnojevića. Na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i „Komercijalne banke“, naglašeno je kako „Ribarstvo“ ima sve potrebne preduslove za uspješno funkcionisanje, te da se mora naći model da nastavi sa radom – što je u interesu Riječke nahije i grada, ali i države. U tom pravcu, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako će gradska uprava, kroz stimulativne mjere za podršku investitorima, obezbjediti podsticaje za fabriku „Ribarstvo“, kako bi ona nastavila sa radom, čime se ostvaruje ušted od 400.000 eura. Ministarka Kovačević je iskazala punu podršku inicijativi za nastavak proizvodnje u „Ribarstvu“. Ona je najavila da će odmah nakon dobijanja dokumentacije od strane stečajnog upravnika i „Komercijalne banke“ kao vlasnika imovine „Ribarstva“, kojim će se predstaviti najoptimalniji, ali i održiv budući model funkcionisanja fabrike, uputiti materijal Vladi Crne Gore na razmatranje, uz prijedlog za obezbjedjivanje potrebnih obrtnih sredstava za nastavak rada kompanije.

Uslijedio je sastanak sa radnicima preduzeća „Košuta“. Oni su upoznali ministarku Kovačević i gradonačelnika Bogdanovića sa aktuelnim otvorenim pitanjima, prevashodno onim koja se tiču imovine „Košute“, kao i problema sa radnim stažom zaposlenih. Kako je naglašeno na sastanku, Vlada Crne Gore i Prijestonica Cetinje radiće u interesu što skorijeg rješavanja navedenih problema, pri čemu su naredne zajedničke aktivnosti sa radnicima „Košute“ zakazane već za sljedeću sedmicu.

Tokom susreta sa predstavnicima radnika „Oboda“, više riječi bilo je o sličnim pitanjima kao i tokom razgovora sa radnicima „Košute“, pri čemu je dominiralo pitanje penzionisanja bivših radnika te fabrike.

Nakon posjete cetinjskom Centru za socijalni rad, ministarka Kovačević i gradonačelnik Bogdanović sastali su se sa članovima Udruženja paraplegičara Cetinja. Razgovarajući sa predsjednikom te organizacije Dejanom Tmušićem, oni su se detaljnije upoznali sa ključnim aktuelnim pitanjima koja se odnose na dalje unaprijeđenje položaja paraplegičara u crnogorskoj Prijestonici.

Dnevni centar: Puštena u rad senzorna soba

Ministarka Kovačević i gradonačelnik Bogdanović zatim su posjetili Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Uz svečanost koju su priredili korisnici i zaposleni u Dnevnom centru, otvorenom krajem 2013. godine, ministarka Kovačević i gradonačelnik Bogdanović svečano su pustili u rad novu senzornu sobu. Zahvaljujući tom sadržaju, kako je naglašeno, cetinjski Dnevni centar, inače jedan od najsavremenijih u državi, u bitnoj će mjeri unaprijediti proces pružanja usluga.

Najavljena gradnja stambene zgrade za penzionere

Tokom posjete, ministarka Kovačević i gradonačelnik Bogdanović sreli su se i sa predsjednikom Udruženja penzionera Prijestonice Cetinje Radivojem Vujovićem. Tom prilikom, konstatovana je potreba za gradnjom stambenih jedinica namijenjenih penzionerima koji nijesu riješili to pitanje.

S tim u vezi, gradonačelnik Bogdanović je iskazao spremnost da Skupštini Prijestonice Cetinje predloži obezbjeđivanje lokacije za gradnju stambene zgrade bez nadoknade, uz oslobađanje od naknade za komunalno opremanje zemljišta. Imajući u vidu navedeno, ministarka Kovačević istakla je da će i ministarstvo podržati realizaciju projekta, kao što je to prethodno bio slučaj u Podgorici i u Nikšiću, čime će biti obezbijeđen stambeni prostor za najugroženije kategorije penzionera na Cetinju.

Biće to treća stambena zgrada u čijoj gradnji tokom novijeg perioda učestvuje Prijestonica Cetinje.

Izjava za medije: Ministarka Zorica Kovačević

Na kraju, ministarka Kovačević i gradonačelnik Bogdanović obratili su se predstavnicima medija, pred kojima su sumirali utiske vezane za današnje događaje.

- Ova radna posjeta predstavlja podršku lokalnoj upravi za sve projekte, ideje i inicijative koje su pokrenuli u proteklom vremenu. Prijestonica Cetinje će imati punu podršku našeg ministarstva za sve nam je gradonačelnik danas predstavio.

Danas smo dogovorili da krenemo u gradnju jedne stambene zgrade za penzionere koji su otišli u zasluženu penziju i nemaju krov nad glavom, tako što je lokalna samouprava od tri placa ponudila jedan sa riješenim komunalijama i infrastrukturom, a ja ću to uraditi onako kako smo podržali Podgoricu, Nikšić i Bijelo Polje. To znači da ćemo učestvovati u finansiranju tih stanova, u određenom iznosu, koji dogovorimo sa Fondom PIO i ministrom Žugićem koji je potvrdio da će podržati projekat i da ćemo zajedno obezbijediti sredstva, u zavisnosti od toga koliko će biti stambenih jedinica u toj zgradi. Time ćemo omogućiti penzionerima da po povoljnim uslovima obeznijede krov nad glavom.

Maksimalno ću se uključiti i u rješavanje socijalne i ekonomske situacije u firmama sa čijim radnicima smo danas imali priliku da razgovaramo. To znači puna podrška u rješavanju problema u „Ribarstvu“, dakle stavljanje u funkciju tog pogona, jer to je nešto što je veoma značajno za Cetinje i Crnu Goru. Ako imate obezbijeđen plasman , imate 50 radnika, potrebno je samo naći dio novčanih sredstava potreban za pokretanje proizvodnje. Drago mi je što su sastanku prisustvovali predstavnici banke koji su  vlasnici imovine. Razgovarali smo otvoreno sa radnicima o svim problemima i ranijoj privatizaciji. Konstatovali smo i da, kao Vlada Crne Gore i lokalna uprava, imamo najmanje udjela, ali da uprkos tome postoji izuzetna spremnost da riješimo problem, odnosno da obezbijedimo sredstva da proizvodnja krene i time pokušamo da vratimo na posao 50 porodica. To je veoma važno, jer u Crnoj Gori ne proizvodimo konzerviranu ribu, a čuli smo podatak da uvozimo sedam do osam miliona komada.

Takođe, obećala sam radnicima „Košute“ da ću do kraja dovesti probleme oko privatizacije. Bila sam u tom objektu i gradonačelnik i ja imamo ideju - da pitanje „Košute“ zajednički rješavamo, što znači da se javimo na tender kod Privrednog suda i zajednički razvijemo neku vrstu socijalne ustanove, bilo geronto centar, bilo izgradnja stanova za socijalne slučajeve ili zaposlene jer to je mnogo vrijedan plac sa oko 39 hiljada kvadrata.

Razgovarala sam i sa radnicima „Oboda“ koji nemaju uslova penzionisanje po novom zakonu i iskazala sam spremnost da vidim koji je to broj radnika i šta preko Fonda rada možemo da uradimo po tom pitanju.

Drago mi je i što sam posjetila Dnevni centar, koji je savršena javna ustanova, koji ima dobar kadar i otud treba da obezbijedimo da što više djece budu njegovi korisnici, imajući u vidu da mi snosimo troškove za svako dijete, što ćemo raditi i ubuduće. Bila sam u dosta opština, ali ovo je jedan od najljepših dnevnih centara. Takođe, ovo je bila prilika i da razgovaramo o tome da korisnicima starijim od 27 godina obezbijedimo smještaj ovdje, jer je to obaveza nas kao države, na koju nas obavezuju i evropski standardi.

Želim da iskažem i punu podršku radu lokalne uprave, želim naglasiti njihovu osjetljivost prema udruženjima i djeci sa posebnim potrebama, podršku koju im pružaju u studiranju.

Ovo je bila jedna intenzivna posjeta, razgovarala sam danas i sa dosta građana i smatram da je Cetinje grad koji zaslužuje punu podršku Vlade Crne Gore i našeg ministarstva - naglasila je ministarka Kovačević.

Izjava za medije: Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović

Obraćajući se medijima, gradonačelnik Bogdanović posebno je akcentovao današnje susrete sa radnicima tri preduzeća.

- Kada je riječ o temama koje su se ticale socijalno ugroženih stanovnika, informisao sam ministarku Kovačević o tome da je naša gradska uprava u proteklom periodu u tom pogledu imala zaista pažljiv odnos, s obzirom da smo svih proteklih godina izdvajali znatna sredstva iz budžeta za realizaciju različitih programa socijalne pomoći.

Ono što posebno želim akcentovati, jeste da smo danas imali sastanke sa radnicima „Košute“, „Oboda“ i „Ribarstva“, sa kojima smo još jednom razmatrali mogućnosti u cilju rješavanja njihovih problema.

U tom pogledu, posebno želim naglasiti da je Prijestonica Cetinje ponudila poseban paket podsticaja za nastavak funkcionisanja „Ribarstva“. Riječ je o kompaniji koja nije značajna samo za privredu u našem gradu, već i za cjelokupnu Rijeku Crnojevića i naselja koja joj gravitiraju. Iz tog razloga, a na osnovu dostavljenog biznis plana, vrijednost podsticaja koje smo ponudili „Ribarstvu“ iznosi 400.000 eura.

Što se tiče „Oboda“, svjedoci ste da Prijestonica Cetinje intenzivno traži i pregovara sa potencijalnim partnerima koji će staviti taj prostor u funkciju. Upravo juče smo taj koncept predstavili i u Njemačkoj, čiji su investitori iskazali interesovanje da posjete Cetinje i sagledaju mogućnosti uspostavljanja saradnje. Dakle, maksimalno smo posvećeni realizaciji te ideje, kojom bi istovremeno riješili i problem radnika „Oboda“.

Kada je riječ o „Košuti“, mogu reći da je riječ o prostoru koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji i koji je, kao takav, pogodan za razvoj različitih oblika biznisa. U tom dijelu, razgovarao sam sa ministarkom o soluciji da Prijestonica Cetinje i Država kupe taj prostor, da ga proglasimo biznis zonom, a zatim ga ponudimo privatnom sektoru. Takođe, sa ministarkom sam razgovarao i o mogućnosti gradnje drugih sadržaja na tom prostoru.

Kako i sami vidite, lokacije na Cetinju u sve većoj mjeri postaju zanimljive investitorima, o tome govori i aktuelna gradnja komercijalnog centra na ulazu u grad – i iz tog razloga sam uvjeren da ćemo uskoro valorizovati i prostor bivše „Košute“ i gornjeg „Oboda“.

Kao posebno važnu vidim činjenicu da smo danas u načelu dogovorili i realizaciju projekta gradnje stanova za socijalno najugroženije stanovništvo. U tom kontekstu, obišli smo više lokacija u vlasništvu Prijestonice Cetinje i sigurno je da ćemo uskoro početi sa aktivnostima na pripremi i realizaciji tog projekta. Time ćemo dodatno pomoći našim sugrađanima, gradnjom još jedne - inače treće stambene zgrade koju ćemo praviti na Cetinju tokom novijeg perioda.

Konačno, moje je zadovoljstvo i što smo danas pustili senzornu sobu, kao novi sadržaj našeg Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Dakle, prije svega, želim pohvaliti inicijativu i rad menadžmenta ove institucije – zahvaljujući čemu Dnevni centar, koji postoji kraće od dvije godine, već ima najsavremenije sadržaje. Kao osnivač ove ustanove, Prijestonica Cetinje nastaviće da pruža intenzivnu podršku Dnevnom centru – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018