„Prijestonica Cetinje počinje implementaciju sanacionog plana“
28.05.2015

Izmirenje svih obaveza prema dobavljačima i finansijskim institucijama, kao i mjere zahvaljujući kojima će gradska uprava na dugoročnom planu ostvariti značajne uštede, samo su neki među mehanizmima koje podrazumijeva sanacioni plan.

U nastavku, slijedi tekst iz današnjeg izdanja „Pobjede“:

Prijestonica je počela da sprovodi sanacioni plan koji je Skupština Cetinja nedavno usvojila. Međutim, primjenu konkretnih mjera možemo očekivati početkom juna saopšteno je Pobjedi iz prijestonice, uz napomenu da će plan rezultirati dugoročnom stabilnošću lokalnih finansija.

Kapitalni izdaci

Dokumentom je predviđeno da prijestonica svoja dugovanja izmiri kroz kreditni aranžman od 10 miliona eura.

- Već sada možemo govoriti o najznačajnijim efektima koje će grad i građani imati od toga. Prije svega, gradska uprava će izmiriti sve zaostatke dobavljačima, bankama i drugim finansijskim institucijama. Uz to, kroz dobrovoljni socijalni program napravićemo dodatne uštede. Kada se tome doda predstojeće usklađivanje zarada, kako to stoji i u sanacionom planu, mjesečni izdaci prijestonice već od druge polovine godine iznosi 450.000 eura, što je suma koju možemo finansirati iz sopstvenih prihoda. Tako ćemo ujedno dobiti i prostor za veće kapitalne izdatke. Što je najbitnije, uz sve preduzete mjere, kako mjeseci budu odmicali, dug prijestonice kontinuirano će padati, uvjereni su u kabinetu gradonačelnika.

Socijalni program na dobrovoljnoj osnovi

Socijalni program jedan je od najvažnijih mehanizama predviđenih sanacionim planom. Opština će za njega izdvojiti dva miliona eura i njime će biti obuhvaćena javna preduzeća.

- Ključna činjenica je da ćemo socijalni program realizovati na dobrovoljnoj osnovi. Dakle, gradska uprava neće bilo koga primoravati da napusti posao, već će otpremnine biti ponuđene samo onima koji se jave na predstojeći poziv, kažu u prijestonici.

Otpremnine 18.000 eura

Kada je riječ o visini otpremnina, u prijestonici kažu da su najveće u državi.

- Zaposleni sa 10 do 30 godina staža dobiće 18.000 eura. Naš ključni motiv bio je da u što većoj mjeri uvažimo aktuelnu finansijsku situaciju, ne samo na Cetinju, već i u Crnoj Gori. Iz tog razloga, opredijelili smo se za iznose koji, kako se kasnije ispostavilo, jesu najveći, kada govorimo o otpremninama u javnom sektoru, objasnili su iz kabineta gradonačelnika.

J.Đ.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018