U Skupštini Prijestonice Cetinje usvojena Odluka o kreditnom zaduženju u cilju refinansiranja neizmirenih obaveza
15.05.2015

Odluka, koja je usvojena bez glasova protiv, biće izvršena na osnovu Sanacionog plana za prevazilaženje aktuelne finansijske situacije, koji je odobrila Vlada Crne Gore. Riječ je o mjerama čije je sprovođenje Vlada Crne Gore naložila svim jedinicama lokalne samouprave, u cilju stabilizacije i racionalizacije finansijskog poslovanja.

Planirano je da 4.390.000 eura od kredita bude usmjereno na refinansiranje postojećih kreditnih obaveza, a 780.000 eura biće namijenjeno za isplatu zaostalih zarada zapolsenima. Na izmirenje postojećih obaveza prema dobavljačima biće utrošeno 2.820.000 eura. Takođe, za realizaciju socijalnog programa biće izdvojena dva miliona eura.

Pozivajući prisutne odbornice i odbornike da pruže podršku pomenutoj odluci, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović predočio je ključne detalje vezane za Sanacioni plan.

- Smatram da kreditno zaduženje o kojem danas govorimo, a koje će biti u funkciji saniranja obaveza Prijestonice Cetinje, kao i socijalnog programa, predstavlja ključni instrument na planu finansijskog restrukturiranja gradske uprave.

Prije svega, siguran sam kako pomenuto kreditno zaduženje shodno ovom modelu jeste najefikasniji način u cilju dostizanja stabilnog finansijskog poslovanja Prijestonice Cetinje. Jer, ovakav kreditni aranžman, u slučaju realizacije, garantovaće nam relaksiran rad u pogledu budućih obaveza – s obzirom da će svi postojeći zaostaci biti izmireni.

Takođe, jednako je važna i činjenica da će nam ovaj kreditni aranžman omogućiti da sprovedemo i druge nužne poteze, koji se prevashodno odnose na socijalni program, koji će biti realizovan na dobrovoljnoj osnovi.

Naime, kako ste i sami upoznati, shodno odluci Vlade Crne Gore – lokalne uprave u obavezi su da ozbiljno tretiraju pitanje viška zaposlenih. No, sve i da nije tako – pitanje viška zaposlenih, koje Prijestonicu Cetinje ne opterećuje od juče – već duže od deset godina, moramo rješavati.

Pomenuto je nužno ukoliko želimo da naša gradska uprava uredno izmiruje sve svoje finansijske obaveze i da i ubuduće racionalno poslujemo. A time, nadalje, omogućavamo da postojeća gradska uprava i u predstojećem vremenu ostane servis građana, koji je kadar da realizuje projekte i druge važne aktivnosti u interesu našeg grada.

Podsjetiću da je aktuelna gradska uprava u protekla 52 mjeseca izmirila 54 zarade prema zaposlenima. A taj trend želimo održati i u vremenu koje je pred nama. Stoga, mehanizmi kao što su i kreditno zaduženje i socijalni program danas su jedini put kako bi se to i dogodilo. I to nije slučaj samo sa Prijestonicom Cetinje – već i sudbina koju dijeli većina jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Još jedan važan aspekt budućeg finansijskog poslovanja odnosi se na postojeći zaostatak u pogledu neizmirenih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih. Vjerujem da je ta tema svima dobro poznata, ali i u tom pogledu našli smo dobro rješenje – i to prevashodno zahvaljujući odličnoj komunikaciji i razumijevanju Ministarstva finansija i Vlade Crne Gore.

Stoga, već smo definisali dinamiku otplate navedenog duga. Kako je riječ o obavezi koju moramo izmiriti – onda je dogovoreni model najbolje moguće rješenje po sam budžet Prijestonice Cetinje.

Na kraju, posebno želim istaći sljedeće – u slučaju realizacije kreditnog aranžmana, iz kojeg proizilazi izmirenje postojećih obaveza i socijalni program, sve mjesečne obaveze Prijestonice Cetinje, uključujući i isplatu rate za ovaj kredit, ubuduće će biti na nivou od 450.000 eura. Taj iznos Prijestonica Cetinje već sada ostvaruje kroz sopstvene prihode i shodno tome siguran sam da ne treba detaljnije objašnjavati što bi to značilo za čitav grad.

Sam podatak da nam u tom slučaju više neće biti potrebna bilo koja vrsta zaduženja, jasno ukazuje da ovo jeste pravi put koji treba slijediti u cilju dugoročne stabilnosti gradske kase. I otud, ovom prilikom želim istaći da Prijestonica Cetinje upravo u ovom modelu ima šansu kakva se pruža malo kojoj jedinici lokalne samouprave u Crnoj Gori – istakao je na današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018