Gradonačelnik Bogdanović govorio na Festivalu investicija i nekretnina
13.05.2015

Tokom obraćanja pred brojnim učesnicima, gradonačelnik Bogdanović govorio je o inovativnim projektima u funkciji razvoja – kako o onim koji su okončani, tako i o projektima koji slijede.

U tom kontekstu, gradonačelnik Bogdanović posebno je akcentovao realizovanu investiciju valorizacije Lipske pećine, kao i projekte koji slijede, poput žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

- Tekući stimulansi i brojne olakšice koje smo ponudili investitorima, a koji su već dali rezultata, možda su bili kratkoročno najefektivniji instrument, ali ne i jedini u cilju razvoja. Naime, jednaku pažnju posvetili smo i pitanju valorizacije resursa kojima naš grad raspolaže, a koji mogu biti iskorišćeni u funkciji razvoja grada, a time i ekonomskih benefita za naše sugrađane – kazao je on.

Kako je naglasio gradonačelnik Bogdanović, inovativni projekti koje predstavlja Prijestonica Cetinje, sa sobom nose simbiozu pozitivnih efekata iz različitih oblasti, pri čemu se najznačajniji odnose na turizam i zapošljavanje. Jedan od takvih primjera – dodao je on – jeste i Lipska pećina, koja će predstojećih sedmica primiti i prve organizovane turističke grupe.

- Taj projekat već je realizovan i danas slobodno mogu reći da predstavlja primjer uspješnog privatno – javnog partnerstva, zahvaljujući kojem smo dobili prvi speleološki objekat u Crnoj Gori koji će narednih dana biti otvoren za turističke posjete.

U proteklom periodu, na bazi ugovora između Prijestonice Cetinje i d.o.o. „Lipska pećina“, uložili smo sredstva u iznosu većem od milion eura, kako bi sama pećina, ali i pristupne saobraćajnice i ostala infrastruktura bili u potpunosti prilagođeni turističkim posjetama. U samoj pećini izgrađene su staze, instalirana je rasvjeta, no što je najvažnije - sama investicija već je rezultirala željenim efektom i kada je u pitanju interesovanje lokalnog stanovništva, koje je prepoznalo valorizaciju Lipske pećine kao projekat koji i za njih može biti od izuzetne koristi.

Shodno dosadašnjim analizama – koje smo uradili zajedno sa našim slovenačkim partnerima – očekujemo da će Lipsku pećinu već u prvoj godini rada obići oko 30 hiljada posjetilaca. Jednako je važno i što je projekat valorizacije Lipske pećine rezultirao otvaranjem novih radnih mjesta, ali i animiranjem lokalnog stanovništva i više drugih kompanija koje već uspostavljaju prateće sadržaje na putu od Cetinja ka Lipskoj pećini – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, među aktivnostima koje predstoje, a koje se odnose na unaprijeđenje turističke ponude, slijedi i raspisivanje međunarodnog tendera za gradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

- Cjelokupan projekat vrijedan je oko 47 miliona eura, dok je za samu gradnju žičare neophodno 36,7 miliona. Ono što je posebno značajno – jeste da su institucije poput Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj već najavile da će pružiti značajne finansijske podsticaje budućem privatnom partneru, što svakako predstavlja snažan podsticaj samoj realizaciji investicije.

Ukoliko govorimo o benefitima realizacije ovog projekta – siguran sam da niko od vas nema dilemu da su oni brojni. No, konkretno, najznačajniji među njima biće povećanje potrošnje turista u Crnoj Gori, ali i značajni prihodi za Prijestonicu Cetinje i Nacionalni park „Lovćen“, koji će se mjeriti milionskim iznosima na godišnjem nivou.

Uvjeren sam da ne treba posebno govoriti i o indirektnim efektima ove investicije, koji će se prije svega ogledati u otvaranju novih sadržaja, a time i novih radnih mjesta u našem gradu.

Kako sam to već kazao, sve pripremne procedure uspješno su okončane i sada više ne postoje formalne prepreke da raspišemo međunarodni tender za izbor privatnog partnera u ovoj investiciji. Na bazi dosadašnjeg interesovanja značajnih evropskih kompanija – nema dvojbe da će tender proteći uspješno, pa je sasvim moguća i opcija da već ove godine utemeljimo javno – privatno partnerstvo, kojim je predviđena koncesija na period od 30 godina – zaključio je on.

Tokom današnjeg obraćanja na Festivalu investicija i nekretnina, gradonačelnik Bogdanović predstavio je i povoljnosti koje Prijestonica Cetinje nudi privrednicima zainteresovanim za ulaganje na području biznis zona, kao i projekat izmještanja ikone bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018