Potpisan Protokol o poslovnoj saradnji Prijestonice Cetinje i Investiciono - razvojnog fonda
01.04.2015

 

U sklopu posjete, gradonačelnik Bogdanović i gospodin Vukčević potpisali su Protokol o poslovnoj saradnji Prijestonice Cetinje i Investiciono – razvojnog fonda Crne Gore, nakon čega su se sastali sa članovima Upravnog odbora Privrednog kluba Cetinja, a potom obišli i kompaniju „Mianja“

Tokom sastanka koji je prethodio potpisivanju protokola, gradonačelnik Bogdanović i gospodin Vukčević razgovarali su o dosadašnjoj saradnji Prijestonice Cetinje i Investiciono – razvojnog fonda, ali i o predstojećim koracima u tom pogledu.

Gradonačelnik Bogdanović zahvalio je predstavnicima Investiciono – razvojnog fonda na tome što je Prijestonica Cetinje prva gradska uprava sa kojom je potpisan Protokol o poslovnoj saradnji. On je ocijenio kako će instrumenti koje podrazumijeva navedeni dokument predstavljati dodatni podsticaj za privrednike sa područja Cetinja, ali i za stanovništvo koje se bavi poljoprivredom.

Predsjednik Borda direktora Investiciono – razvojnog fonda iskazao je uvjerenje kako će kvalitetna saradnja dvije institucije biti nastavljena i u narednom periodu, pri čemu je posebno naglasio značaj danas potpisanog Protokola.

Više riječi bilo je i o predstojećem finansijskom restrukturiranju u Prijestonici Cetinje, pri čemu je naglašena posebno važna uloga Fonda u ovom procesu. Kako je gradonačelnik Bogdanović upoznao goste, proces finansijskog restrukturiranja će podrazumijevati refinansiranje svih postojećih obaveza prema finansijskim institucijama, u dijelu duže ročnosti i niže cijene kapitala. Takođe, rrogramom je predviđeno i da gradska uprava izmiri sve obaveze prema dobavljačima, u čijoj strukturi dominiraju preduzeća sa Cetinja, čime će dati dodatni stumulans povećanju likvidnosti privrednika sa teritorije Prijestonice.

Pored navedenog, Prijestonica će sprovesti i proces optimizacije strukture lokalne uprave i njenih preduzeća, kroz stimulativan finansijski program koji će ponuditi zaposlenima, a koji će im, kroz druge instrumente podrške Investiciono razvojnog fonda, obezbjediti uslove za rješavanje njihovog radnog statusa.

Gradonačelnik Bogdanović i gospodin Vukčević zatim su potpisali Protokol čije odredbe predviđaju realizaciju kreditnih linija namijenjenih malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i drugim subjektima.
Kako je naglašeno, realizacija odredbi Protokola predstavljaće snažan podsticaj jačanju lokalne privrede, a prevashodno će podrazumijevati kreditne linije u pravcu zapošljavanja, stimulisanje preduzetništva iz različitih djelatnosti, razvoj turizma i atraktivnih turističkih destinacija, ali i aktivnosti u cilju razvoja poljoprivrede.

Investiciono – razvojni fond će, kako je to definisano Protokolom, saglasno važećim kreditnim linijama finansirati konkretne projekte po povoljnim uslovima, dok će Prijestonica Cetinje, povodom svih projekata koje smatra opravdanim i prioritetnim za lokalni razvoj, korisnicima pružati stručnu podršku, uz odgovarajuće instrumente obezbjeđenja za plasirana kreditna sredstva.

Obraćajući se predstavnicima medija po potpisivanju Protokola, gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo time što će projekti lokalnih preduzetnika u budućem periodu imati još značajniju podršku.

- Protokol o saradnji Prijestonice Cetinje i Investiciono – razvojnog fonda, dokument je koji će u bliskoj perspektivi dodatno uticati na razvoj male i srednje privrede na Cetinju. U tom pogledu, naša gradska uprava pružiće punu podršku svima koji budu konkurisali za sredstva, a u pravcu kreiranja ili unaprijeđenja postojeće privredne djelatnosti.

Otud, već danas možemo reći da ovaj Protokol predstavlja još jedan u nizu podsticajnih mehanizama koje Prijestonica Cetinje, kroz saradnju sa partnerima sa državnog nivoa, nudi u cilju razvoja privrede, a time i otvaranja novih radnih mjesta – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

I predsjednik Borda direktora Investiciono – razvojnog fonda Zoran Vukčević iskazao je zadovoljstvo time što će Protokol dodatno ojačati intenzivnu i sadržajnu saradnju te institucije sa Prijestonicom Cetinje.

- Kreiranje ovog Protokola predstavlja dobar primjer saradnje državnih institucija, lokalne uprave i preduzetnika i svakako treba da bude putokaz za ostale opštine koje treba da rješavaju probleme sa kojima su suočeni postojeći i novi preduzetnici.

Za sve subjekte sa Cetinja koji imaju potencijal da se bave biznisom, prema odredbama ovog Protokola, kamatna stopa iznosiće dva odsto. Takođe, za poljoprivrednike sa teritorije Prijestonice Cetinje, kamatna stopa biće tri odsto. Na taj način, daćemo doprinos kako bi valorizovali resurse kojima Cetinje raspolaže – naglasio je on.

Gospodin Vukčević i gradonačelnik Bogdanović potom su se sastali sa članovima Upravnog odbora Privrednog kluba Cetinja, koji su ih detaljnije informisali o svom, ali i aktuelnostima vezanim za djelovanje privrednih subjekata iz našeg grada.

Tom prilikom istaknuto je kako je riječ o jedinstvenoj organizaciji na području Crne Gore, koja je, uz snažnu podršku Prijestonice Cetinje, okupila sve cetinjske privrednike, a u cilju jačanja saradnje, ostvarenja zajedničkih ciljeva, ali i podrške novim privrednicima.

U završnom dijelu, gradonačelnik Bogdanović i gospodin Vukčević posjetili su kompaniju „Mianja“. Tokom posjete, oni su razgovarali sa rukovodstvom, ali i zaposlenima u tom preduzeću, pri čemu su detaljnije upoznati sa aktivnostima, kao i ključnim izazovima koji danas stoje pred malom i srednjom privredom u crnogorskoj Prijestonici.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018