Gradonačelnik Bogdanović obratio se pred Savjetom stranih investitora u Crnoj Gori
31.03.2015

Gradonačelnik Bogdanović, koji je bio specijalni gost današnjeg sastanka, govorio je o aktuelnom poslovnom i investicionom ambijentu u Crnoj Gori, uz poseban osvrt na ulogu gradova i opština.

- Shodno dosadašnjem iskustvu, možemo reći kako za Crnu Goru, kao relativno mali i otvoren sistem, svojevrsnu razvojnu šansu predstavljaju direktne strane investicije. Stoga, u pravcu stvaranja još povoljnijeg investicionog ambijenta, identifikovani su sljedeći prioriteti: skraćene procedure za realizaciju najvažnijih razvojnih projekata; gradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih objekata; konzistentna i konkurentna fiskalna politika; bilateralni trgovinski ugovori, kao i proglašenje devet Biznis zona sa brojnim fiskalnim i finansijskim olakšicama. Imajući u vidu navedeno, apsolutno sam uvjeren da danas možemo govoriti o čitavom nizu uspješnih investicionih projekata u Crnoj Gori. Dovoljno je pomenuti aktivnosti koje realizuju SOCAR, Porto Montenegro, Aman ili Royal Grupa - kazao je on.

Kako je naglasio gradonačelnik Bogdanović, dosadašnja iskustva govore kako najbolji put ka punoj afirmaciji uloge lokalnih uprava kao generatora investicija, jeste simbioza podsticaja sa lokalnog i državnog nivoa.

- Otud, kao prioritetne mjere u pravcu stvaranja plodnog tla za investicije, Upravni odbor Zajednice opština Crne Gore vidi izradu prostorno – planske dokumentacije u gradovima koji to još nijesu uradili, reorganizaciju i proširenje djelokruga poslova organa lokalne uprave, uspostavljanje efikasnog i jedinstvenog servisa građana, kreiranje biznis zona i slobodnih zona u skladu sa mogućnostima lokalnih uprava, aktivnu saradnju sa Vladom Crne Gore povodom izrade propisa u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, intenzivnu saradnju sa investitorima, kao i usvajanje jedinstvenih propisa iz domena ovlašćenja organa lokalne samouprave. Na taj način, napravićemo iskorak u cilju anuliranja potencijalnih barijera za investiranje – naglasio je on.

Gradonačelnik Bogdanović predstavio je i aktivnosti koje je Prijestonica Cetinje preduzela u proteklom periodu kako bi otklonila biznis barijere i time stvorila povoljan investicioni ambijent.

- Naša gradska uprava u prethodnom je vremenu koncipirala set podsticaja, pri čemu smo prezentirali mogućnosti ulaganja u neiskorišćene kapacitete nekadašnjih privrednih subjekata. Na tom planu, realizovali smo sljedeće ključne aktivnosti: reorganizacija organa gradske uprave, uspostavljanje servisa „One stop shop“, izrađena je obimna prostorno – planska dokumentacija, uspostavljene su dvije biznis zone, a donijeta je i odluka o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva. Navedeni podsticaji, između ostalog, sadrže i umanjenje naknade za komunalno opremanje zemljišta, umanjenje poreza na nepokretnost, besplatnu izradu biznis planova, obezbjeđivanje stručnog saradnika za komunikaciju sa lokalnom upravom, finansiranje pripravnika i brojne druge povoljnosti. Kako bi unaprijedili poslovnu saradnju među postojećim, ali i budućim privrednicima iz našeg grada, prošle godine inicirali smo i osnivanje Privrednog kluba Cetinja. Sve navedeno, već je dalo i prve rezultate – do danas je, kroz navedene podsticaje, u privatnom sektoru otvoreno više od 100 radnih mjesta, a sličan broj očekujemo i tokom ove godine. Zbog toga, siguran dam da neću pretjerati ukoliko istaknem da Prijestonica Cetinje danas predstavlja uspješan primjer dobre prakse u pogledu stvaranja konkurentnog i podsticajnog poslovnog ambijenta, a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta za naše sugrađane – zaključio je on.

Tokom današnje sesije, prisutne je pozdravio i predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori Rudriger Šulc.

Uoči gradonačelnika Bogdanovića, na prethodnim sesijama Savjeta stranih investitora, između ostalih, učestvovali su predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, ministar ekonomije u Vladi Crne Gore Vladimir Kavarić, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i drugi.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018