Održana promocija knjige "Ispovijesti posljednjih zelenaša Krsta Popovića"
20.03.2015

Promociji je prisustvovao veliki broj posjetilaca, kojima su se, uz autora, obratili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, kao i Novak Adžić i Čedomir Drašković.

Kako je naglašeno na večerašnjem događaju, knjiga predstavlja vjerno svjedočanstvo o zelenaškom pokretu u Crnoj Gori, i to kroz autorove razgovore sa trojicom posljednjih preživjelih zelenaša – Vukašinom Draškovićem, Veljkom Vujačićem i Novicom Vujičićem. U drugom dijelu knjige, predstavljeni su razgovori sa dvojicom bliskih rođaka Krsta Zrnova – Danilom i Jovanom Popovićem.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović naglasio je kako priča o Krstu Popoviću i njegovim zelenašima predstavlja ‘sagu o dosljednosti i odanosti svojoj domovini’.

– U vremenu jedne tame, onda kada je to bilo najteže – zelenaši Krsta Zrnova poručivali su kako sve prolazi, a samo je Crna Gora vječna. I boreći se za dostojanstvo i čast svoje države, izgradili su svoju istorijsku veličinu – na ponos naraštajima koji će umjeti da je cijene. Istrajavajući na tom putu, koji su političke prilike, praćene čestim progonima, često činile bespućem - crnogorski su zelenaši kroz vrijeme, poput iskre u mraku, čuvali jednu viziju, kao postulat na kojem su čvrsto stajali do posljednjih dana. Od Božićnog i Petrovdanskog ustanka, do samog kraja, ovaj pokret dosljedno je koračao ka slobodi Crne Gore, najčešće gonjen silom i mrakom. I baš kako su Krstovi zelenaši istrajavali u danima aneksije, u vremenu progona – istrajala je i nadživjela ih misao koja je bila jača od svakog straha i mraka. Vrijeme je pokazalo kako je Crna Gora ostala dosljedna njihovoj ideji. A ta ideja, plemenita i snažna, vodila je do slobode i nezavisnosti. Generacije su ostale dostojne djela svojih prethodnika. Sve što je rečeno, međutim, teško je zaključiti bez misli da Crna Gora danas poštuje legat zelenaša Krsta Zrnova Popovića. Siguran sam da ćemo se večeras složiti kako kult tog pokreta danas, u sve većoj mjeri, živi, i to kao jedna od brojnih vrijednosti iz naše istorije, kao jedan od svjetionika prošlih dana koji je vodio ka pravim vrijednostima. Koji je vodio ka slobodi – rekao je on.

Tokom večerašnjeg događaja, fragmente iz monodrame o stradanju Krsta Zrnova Popovića govorio je glumac Slobodan Marunović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018