Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na okruglom stolu "Lokalna samouprava po mjeri građana"
20.03.2015

Uz gradonačelnika Bogdanovića, na današnjem okruglom stolu učestvovali su i ministar finansija u Vladi Crne Gore Radoje Žugić, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jadranka Vojinović, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Skupštini Crne Gore Rifat Rastoder, predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović, predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović, predsjednik Skupštine Opštine Bar Osman Subašić, predsjednik Skupštine Opštine Plužine Milutin Cicmil, sekretar Skupštine Glavnog grada Podgorica Veselin Vukčević, predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, kao i eksperti iz Srbije i Slovenije Miroslav Stupar i Rudi Meršak.

U okviru okruglog stola, upriličeno je više diskusija, a gradonačelnik Bogdanović govorio je na temu „Problemi lokalnih samouprava – kako dalje?“.

- Posmatrano sa aktuelne vremenske distance, vjerujem da možemo konstatovati da je dosadašnji proces reforme lokalne samouprave u Crnoj Gori donio niz pozitivnih efekata. Oni se prevashodno ogledaju u jačanju efikasnosti rada lokalnih uprava, povećanju nivoa javnosti i transparentnosti rada, razvoju mjesne samouprave, izgradnji službeničkog sistema, rastu kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga na lokalnom nivou, ali i unaprijeđenju organizacije i načina rada, u skladu sa novim i savremenim trendovima.

Ipak, siguran sam i da ćemo se saglasiti sa činjenicom da brojna otvorena pitanja i dalje postoje i da je neophodan posvećen rad u pogledu njihovog rješavanja, a u cilju potpunog ostvarenja uloge gradova i opština kao servisa građana – istakao je on.

foto20031

Kao ključni izazov u funkcionisanju jedinica lokalnih samouprava, kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, danas se ukazuje oblast lokalnih javnih finansija, odnosno finansiranje lokalnih samouprava.

- Opšta je ocjena da se najveći dio opština nalazi u teškoj finansijskoj situaciji koju karakteriše visok nivo zaduženosti i neizmirenih obaveza, što izaziva brojne probleme u njihovom funkcionisanju i izvršavanju obaveza utvrđenih zakonom. Razlozi za takvo stanje su brojni – počev od ekonomske i finansijske krize, izmjena zakonskih propisa kojim se uređuje sistem finansiranja lokalne samouprave, pa sve visokog nivoa javne potrošnje na lokalnom nivou.

Ipak, uvjeren sam da ćemo se saglasiti kako su u periodu koji je za nama, preduzete značajne afirmativne mjere Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija na finansijskoj konsolidaciji opština.

Podsjetiću da je nedavno, uz snažnu saradnju Ministarstva finansija i Zajednice opština, usvojena mjera shodno kojoj jedinice lokalne samouprave dobijaju pogodnost dugoročne otplate dugovanja po osnovu poreza i doprinosa prema državi, na period do 20 godina, što u bitnoj mjeri predstavlja relaksaciju u pogledu njihovih javnih finansija.

Sa druge strane, izrađen je i usvojen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na nepokretnost, kojim su stvoreni uslovi za dodatne izvorne prihode jedinica lokalne samouprave. Takođe, u toku su pripreme na izmjenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave kojima će, kako se očekuje, biti kreiran dugoročno održiv način finansiranja opština, pri čemu će biti permanentno obezbijeđeni fiskalni podsticaji za privrednike u proglašenim biznis zonama, ali i druge aktivnosti koje će sigurno uticati na stvaranje boljeg ekonomskog momenta u vremenu pred nama.

Svakako, posebno ohrabruje današnja najava Ministra finansija gospodina Žugića da će Ministarstvo finansija predložiti Vladi Crne Gore i dodatne mjere za podršku lokalnim samoupravama – naglasio je on.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je i kako je Prijestonica Cetinje već počela pilot projekat finansijskog, ali i sveukupnog restrukturiranja gradske uprave i javnih preduzeća.

- Naime, riječ je o setu mjera koje treba da doprinesu potpunoj reorganizaciji i konsolidaciji lokalne samouprave na Cetinju, a koje imaju za cilj da povećaju nivo efikanosti u radu i konsolidaciju lokalnih javnih finansija, uz kreiranje dugoročno stabilnog i održivog sistema. Program restrukturiranja podrazumijeva aktivnosti na 4 segmenta i to: refinansiranje postojećih obaveza prema finansijskim institucijama, koje karakteriše diferencirana ročnost i različitu, obično visoka cijena kapitala; jednokratna isplata dugova prema svim dobavljačima uz obavezno knjižno odobrenje od najmanje 10 odsto; reorganizacija lokalne uprave i javnih službi čiji je Prijestonica osnivač, kroz prenošenje dijela usluga i kreiranje manjih, tržišno orjentisanih, profitnih centara; sprovođenje stimulativnog programa sporazumnog prestanka radnog odnosa u lokalnoj upravi i njenim javnim službama – rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je i kako jedinice lokalne samouprave treba da budu generatori ekonomskog razvoja.

- Upravo uz reforme - a prevashodno one koja se tiče finansijskog poslovanja i kapaciteta, kao i efikasnosti i ekonomičnosti u radu – mogu biti kreirani čvrsti temelji na kojima će počivati rast investicija i ekonomskog razvoja primjerenog potrebama građana.

Iz tog razloga, jasno je da - uz veću autonomiju, koju garantuje proces decentralizacije - državne strukture trebaju čvrsto biti posvećene podršci lokalnim vlastima u pomenutim procesima.

Pored toga, jača saradnja nam nije potrebna samo na relaciji lokalne uprave – država, već i u međusobnim relacijama gradova i opština. Jer udruženi možemo znatno lakše do međunarodnih fondova, zahvaljujući čemu ćemo riješiti neke od suštinskih problema sa kojima su suočeni naši građani. Stoga, uvjeren sam da će vrijeme pred nama rezultirati daljim progresom međuopštinske saradnje, čemu poseban doprinos daje i Zajednica opština Crne Gore – zaključio je on.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018