U sjedištu UNESCO predata kandidatura za upis istorijskog jezgra Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine
31.01.2015

Predajom dokumenta u Parizu, formalno je podnijeta kandidatura za upis, koju će UNESCO razmatrati u periodu od najmanje 18 mjeseci, dok za konačnu odluku može biti potreban i duži vremenski period.

Nominacioni dosije – koji je pripremio multidisciplinarni stručni tim, uz monitoring Ministarstva kulture, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Prijestonice Cetinje i Nacionalne komisije za UNESCO - dokument je koji na više od hiljadu strana treba da dokaže univerzalnu vrijednost Istorijskog jezgra Cetinja, koja predstavlja osnov svake nominacije. Riječ je o izuzetno kompleksnom i sveobuhvatnom dokumentu koji, pored osnovnog teksta, sadrži i brojne priloge kao što su Menadžement plan Istorijskog jezgra, Detaljni urbanistički plan – Urbanistički projekat “Istorijsko jezgro Cetinje”, Studija zaštite kulturnih dobara i drugi.

U Monitoring timu, koji je rukovodio aktivnostima na izradi dosijea, bili su prof. Mićunović, gradonačelnik Bogdanović i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Gradonačelnik Bogdanović i prof. Mićunović, nominacioni dosije predali su direktoru Centra za svjetsku baštinu pri UNESCO Kishore Raou. Tom prilikom, oni su iskazali posebnu zahvalnost za ekspertsku pomoć UNESCO pri svim fazama izrade nominacionog dosijea.

Gradonačelnik Bogdanović kazao je kako je predaja kandidature događaj koji ima izuzetan značaj za Cetinje.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas, zajedno sa kolegom Mićunovićem, predao nominacioni dosije visokim zvaničnicima UNESCO-a, čime smo i formalno podnijeli kandidaturu za upis Istorijskog jezgra Cetinja na Listu svjetske baštine. Za Cetinje, ovo je važan događaj, tim prije jer je iza nas zaista obiman i posvećen rad na pripremi dosijea, ali i da smo današnjom predajom ušli u novu fazu - u kojoj je naše istorijsko jezgro faktički kandidat za upis na pomenutu Listu.

Eventualni upis na listu svjetske baštine, prevashodno bi uticao na dalju valorizaciju kulturnog nasljeđa u našem gradu, pri čemu očekujem da bi Cetinje, a time i naši sugrađani, imali značajne benefite. Jer, potencijalni upis Cetinju bi donio snažan napredak u pogledu pozicioniranja na kulturnoj i turističkoj mapi, i to ne samo u okvirima Crne Gore, već i šire – izjavio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović nakon predaje nominacionog dosijea.

Prof. Branislav Mićunović je nakon predaje istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNESCO, koja je od samog početka bila na izvanrednom nivou, ali i saradnjom ministarstava kulture i održivog razvoja i turizma, Prijestonice Cetinje i Nacionalne komisije za UNESCO koji su zajednički radili na ovom poslu.

- Znamo da Crna Gora do sada ima Nacionalni park “Durmitor” sa kanjonom rijeke Tare i Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora na UNESCO listi svjetske baštine. Mi vjerujemo da će se i istorijsko jezgro Cetinja, nakon završenih procedura, naći na ovoj listi.

Nakon više od 30 godina od posljednjeg upisa našeg područja na UNESCO listu, Crna Gora je ove godine podnijela dvije nominacije - stećke, zajedno sa tri zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) i istorijsko jezgro Cetinja, koji smo danas prezentovali direktoru Centra za svjetsku baštinu. Svakako, nastavićemo rad na pripremi i drugih nominacija, jer Crna Gora ima još toga da predloži - istakao je prof. Mićunović.

Tokom sastanka u UNESCO, naglašeno je i kako je Prijestonica Cetinje, u saradnji sa Vladom Crne Gore, posvećeno radila na izradi kandidature, te da će tako ostati i kada je u pitanju predstojeći tok evaluacionog procesa koji se tiče upisa Istorijskog jezgra Cetinja na UNESCO Listu svjetske baštine.

Predaji Nominacionog dosijea za upis Istorijskog jezgra Cetinja na UNESCO Listu svjetske baštine prisustvovala je i ambasador Crne Gore u Francuskoj i stalni delegat naše države pri UNESCO dr Irena Radović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018