Cetinje će podnijeti kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2021.
15.01.2015

Cijeneći značaj javnog poziva koji je objavila Evropska unija – a kojim je prvi put predviđena mogućnost da Evropska prijestonica kulture bude jedan grad iz zemalja koje su dio predpristupnog procesa – Prijestonica Cetinje apliciraće za pomenuti status, pri čemu je ocijenjeno da naš grad ima kapaciteta za cjelokupan proces koji predstoji.

FORMIRAN ORGANIZACIONI ODBOR

Pripreme za podnošenje kandidature već su počele, te je danas, na nivou Prijestonice Cetinje, formiran i organizacioni odbor kojim predsjedava gradonačelnik Bogdanović, a čiji će sastav vremenom biti proširen, i to angažmanom predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i građana.

- Kandidatura Cetinja proces je koji se tiče svih građana, ali i koji je od izuzetnog značaja za našu državu. Otud, vjerujemo da ćemo u narednim mjesecima svi zajedno raditi na kandidaturi, što podrazumijeva kreiranje koncepta i programa vezanog za projekat „Cetinje 2021“. Uvjeren sam da naš grad, kao kulturno, istorijsko i duhovno središte naše države, može zavrijediti status Evropske prijestonice kulture i pred nama je vrijeme u kojem ćemo posvećeno djelovati u tom pravcu – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Danas formirani organizacioni odbor – kako je kazao gradonačelnik Bogdanović – imaće zadatak da na samom početku obavi sve neophodne pripreme, uključujući i formalno podnošenje prijave na poziv koji je objavila Evropska unija.

- Konceptom „Cetinje 2021“ objedinićemo tri stara centra naše države, jer ćemo uz Cetinje uvrstiti Rijeku Crnojevića i Žabljak Crnojevića, kao dva značajna kulturno – istorijska lokaliteta – rekao je on.

foto15012

DO KRAJA MJESECA I KANDIDATURA ZA UPIS NA LISTU UNESCO

Cetinje će kandidaturu podnijeti tekuće godine, a gradonačelnik Bogdanović istakao je kako će već predstojećih sedmica uslijediti predaja nominacionog dosijea za upis Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO. Zajedno sa gradonačelnikom Bogdanovićem, nominacioni dosije predaće predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO prof. Branislav Mićunović i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

- Zajedno sa kolegama iz Tima zaduženog za izradu tog dokumenta, u prošlom smo vremenu uložili mnogo truda i danas možemo reći da je izrada nominacionog dosijea za upis istorijskog jezgra Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine uspješno završena. Zbog toga, krajem januara, u sjedištu UNESCO u Parizu predaćemo generalnoj direktorki te organizacije Irini Bokovoj kandidaturu Cetinja. Od tog dana, UNESCO će u periodu od najduže 12 mjeseci donijeti odluku, a mi vjerujemo da će ona biti pozitivna i da će Cetinje od 2016. godine biti još jedan lokalitet iz Crne Gore koji je uvršten u pomenutu listu – zaključio je on.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018