Obilježene godišnjice Božićne pobune i stradanja dobrovoljaca sa broda "Brindizi"
06.01.2015

U znak sjećanja na učesnike Božićne pobune iz 1919. godine, pred brojnim građanima, vijenac na obelisk u Bajicama položili su gradonačelnik Bogdanović, te predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović i predstavnik te organizacije Mišo Martinović.

Na svečanosti u Bajicama, kojoj je prisustvovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako Božićni ustanak ostaje besmrtan istorijski događaj koji Crnoj Gori služi na ponos.

- Kako je to već postala tradicija, ovdje smo kako bi se prisjetili onih koji su se borili za svoju i slobodu svoje zemlje. Za njeno dostojanstvo. Onih, koji su za slobodu dali živote, a koji će svojom hrabrošću, odanošću i ljubavlju prema domovini, u istoriji Crne Gore zauvijek ostati besmrtni. Baš tada, naši hrabri preci ustali su u namjeri da se izbore za jednakost Crne Gore sa saveznicima iz pobjedničkog bloka u Prvom svjetskom ratu. U namjeri da ime crnogorsko ne bude ugašeno. Njihova slava ostaće zauvijek utkana u temelje crnogorskog nacionalnog bića – naglasio je on.

U znak sjećanja na 6. januar 1916. godine, kada je, pri potonuću broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu stradalo više od 350 crnogorskih dobrovoljaca, građani su posjetili i spomenik „Lovćenska vila“.

Tim povodom, gradonačelnik Bogdanović, kao i zamjenica gradonačelnika Ana Nikolić, odbornica u Skupštini Prijestonice Cetinje Njegosava Vujanović i sekretar UBNOR Cetinje Lazar Čelebić položili su vijence na pomenuti spomenik.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018