Svečanošću u Vladinom domu obilježen 4. januar - Dan osnivanja Prijestonice Cetinje
04.01.2015

Na događaju, upriličenom u znak sjećanja na datum kada je gospodar Ivan Crnojević 1482. godine preselio prijestonicu svoje države na Cetinjsko polje i time obnovio crnogorsku državu, prisutne je pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Kako to tradicija nalaže, i ove godine dodijeljena je Povelja „Ivan Crnojević“, i to direktoru Centra Programa Ujedinjenih nacija za razvoj za Evropu i Centralnu Aziju Rastislavu Vrbenskom, inače doskorašnjem stalnom koordinatoru UNDP u Crnoj Gori.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdanović podsjetio je na značaj Cetinja kroz istoriju, osvrnuo se na proteklu kalendarsku godinu u radu gradske uprave, a potom je obrazložio odluku da Povelja „Ivan Crnojević“ ove godine, ispred UNDP, bude dodijeljena gospodinu Vrbenskom.

- Ovo je dan koji nas podsjeća na začetak. Dan koji nas sjeća na značaj gospodara Ivana Crnojevića. A prije svega – datum koji simbolizuje istorijsku veličinu Cetinja. A kada govorimo o istorijskoj važnosti Cetinja – onda govorimo o Crnoj Gori. Jer, četvrti januar simbol je njenog uskrsnuća. Baš kako je i Cetinje simbol njenog trajanja, sinonim za njenu slobodu i luča vječne ljubavi prema jednoj zemlji.

Duže od pola milenijuma prožima se između dva četvrta januara – onog kojeg pamti istorija i ovog, koji je i danas na Cetinju okupio prijatelje. A za sve to vrijeme, Cetinje je opstajalo i ostajalo začetnik i izvor sa kojeg je poticala misao, sloboda, vjera i ljubav.

Podižući svoj dvor i manastir, naš je gospodar tada iznova podigao Crnu Goru – a od tada, ona se izdigla do slobode i vječnosti, do svih slavnih dana, opisanih najljepšim riječima i poglavljima ponosa, kao blagu koje će služiti na čast nasljeđu. I danas – kada sagledamo sve što je točak istorije iznjedrio za svih proteklih vjekova, sa pravom ćemo reći – nema Crne Gore bez Cetinja, niti Cetinja bez Crne Gore.

Zbog toga, četvrti januar prilika je koja u nama budi posebna osjećanja. Koja inspiriše. I koja obavezuje. A obavezuje nas da ne zaboravljamo. Da radimo i budemo posvećeni. Jer – Cetinje je prijesto i kuća čitave Crne Gore.

Dragi prijatelji,

Kada se osvrnem na godinu za nama, sasvim jasno mogu reći da smo bili posvećeni Cetinju. Niz je mjera koje smo preduzeli kako bi naš grad iz dana u dan bio ljepši, napredniji i bolji. A ono što me posebno raduje – jeste da je naša Prijestonica i prošle godine imala veliku podršku svojih prijatelja, naših partnera sa državnog i međunarodnog nivoa, koji su – svako na svoj način – davali doprinos našim brojnim aktivnostima.

Tek kratko želim podsjetiti da smo između dva četvrta januara podstakli otvaranje više privrednih sadržaja. Među njima, posebno ću izdvojiti jedan novi hotel na Lovćenu, ali i još nekoliko investicija za koje smo već potpisali ugovore i ponudili podsticaje. Komercijalni centar na ulazu u grad, veliki turistički kompleks na Skadarskom jezeru, ali i još jedan novi hotel – najznačajnije su među njima.

Otud, kako prošle, tako i ove godine – za naše sugrađane obezbijedićemo nova radna mjesta, što je u svakom momentu bio i prioritet djelovanja naše gradske uprave.

Da smo do sada bili uspješni i da smo privrednicima i investitorima ponudili najpovoljnije stimulanse u državi, najbolje će reći podatak da smo za paket podsticaja samo u proteklih 12 mjeseci dobili značajna priznanja. Počev od onog koji se tiče Primjera dobrih praksi u Crnoj Gori, preko Sarajeva, sve do Londona.

Na planu infrastrukture, takođe smo napravili mnoge iskorake, a ovim ću putem pomenuti tek neke od njih. Izgradili smo novu gradsku tržnicu, novi saobraćajni koridor na ulazu u grad, počeli smo gradnju još jedne stambene zgrade, nastavili smo sa uređenjem istorijskog jezgra i obnovom važnih gradskih objekata.

Posebno me raduje što danas možemo konstatovati da su problemi sa vodosnabdijevanjem, uključujući često duge redukcije, prošlost – ali nastavićemo da radimo na daljoj rekonstrukciji vodovodnog sistema. Istovremeno, počeo je i projekat rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže, čime će još jedan višedecenijski problem našeg grada biti napokon riješen.

Bili smo posvećeni i turističkom razvoju. Valorizovali smo Lipsku pećinu, koja će biti otvorena već od predstojeće sezone, a projekti poput već završene Vinske kuće, dodatno utiču na turističku ponudu grada.

Nijesmo zanemarili ni pitanja koja su se ticala kulture ili sporta, naših najmlađih sugrađana, ali i ruralnog razvoja – gdje smo i protekle godine krenuli u više saobraćajnih, poljoprivrednih ili projekata koji se tiču vodosnabdijevanja.

Konačno – neću propustiti ni da pomenem program „Beautiful Cetinje“, sa kojim smo protekle godine ostvarili zapažene uspjehe, a koji je – između ostalog – bio među faktorima koji su nas opredijelili pri izboru ovogodišnjeg dobitnika Povelje „Ivan Crnojević“.

Dame i gospodo,

Kada sam govorio o tome da je Cetinje i u proteklih 12 mjeseci imalo snažnu podršku međunarodnih partnera – mislio sam na mnoge organizacije i institucije. To me jako raduje, tim prije jer su svi oni prepoznali napore naše gradske uprave u cilju razvoja Cetinja.

Međutim, ovom prilikom posebno želim pomenuti jednu instituciju i jednog velikog prijatelja našeg grada, koji će danas na ovom mjestu dobiti Povelju „Ivan Crnojević“. Riječ je o gospodinu Rastislavu Vrbenskom i njegovom proteklom radu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj i u Sistemu Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Gospodin Vrbenski Povelju će dobiti u ime Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Prošle godine govore da je gospodin Vrbenski uvijek bio naklonjen našem gradu i da su upravo zahvaljujući njegovom angažmanu mnoge naše ideje uspješno realizovane. Biću slobodan da ustvrdim da je tako bilo od prvog dana naše saradnje.

Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i UNDP bili su partner za primjer, a gospodin Vrbenski naš sjajan prijatelj – što ostaje i sada, kada je angažovan kao direktor Centra UNDP za Evropu i Centralnu Aziju.


Našu odluku o ovogodišnjem laureatu, prije svega, obrazložiću programom „Beautiful Cetinje“. Kada smo zajedno sa gospodinom Vrbenskim i Programom Ujedinjenih nacija inicirali ideju o obnovi zdanja u istorijskom jezgru Cetinja, uz njihovu punu energetsku efikasnost, ni sami nijesmo pretpostavljali na kakav će odjek on naići.

Počev od bivšeg britanskog poslanstva, preko više objekata u glavnoj gradskoj ulici i na Dvorskom trgu, sve do stare bolnice „Danilo prvi“ – program „Beautiful Cetinje“ postao je primjer na koji način doskora stare i najčešće zapuštene zgrade mogu postati primjer energetski efikasnih objekata.

I konačno – najveće priznanje za naš zajednički rad stiglo je upravo u septembru prošle godine, kada je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki – mun inicirao da upravo Cetinje bude u krugu deset gradova u globalnom projektu „Energetska efikasnost za sve“.

Za nas, to je predstavljalo izuzetnu čast, tim prije jer je naš grad inicijativi pristupio na Klimatskom samitu u Njujorku, a prije svega zbog činjenice da se Cetinje našlo među gradovima kao što su Rio de Žaneiro, Melburn, Meksiko Siti, Kopenhagen, Istanbul, Pariz, Bon ili Santjago.

Program „Beautiful Cetinje“ nastavljamo već u narednom vremenskom okviru. Jer – pred nama je rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva, koju ćemo u tekućoj godini takođe raditi zajedno, a uz saradnju sa Vladom Crne Gore.

Pomenuti program, međutim, tek je jedan od mnogih pokazatelja uspješne saradnje koju je Prijestonica Cetinje imala sa gospodinom Rastislavom Vrbenskim i institucijom na čijem je čelu bio tokom proteklih godina. Jer, UNDP i naš ovogodišnji laureat pružali su nam važnu podršku pri realizaciji mnogih drugih infrstrukturnih projekata, koji su zahvaljujući tome realizovani shodno planu i dinamici.

Zbog svega toga, danas kada obavlja novu, značajnu regionalnu dužnost u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj, o gospodinu Vrbenskom želim kazati da je tokom svog angažmana u Crnoj Gori bio naš privržen partner i dobar prijatelj, koji je i sam neumorno radio u korist Cetinja. Njegova vizija, ali i iskrena ljubav prema Cetinju, upravo je doprinijela da mnogi od navedenih projekata budu uspješno osmišljeni, a potom i završeni.

I baš zato – čini mi čast i zadovoljstvo što će Povelja „Ivan Crnojević“ danas pripasti nekome ko je jako dobro spoznao poruku na koju nas obavezuje istorija i značaj našeg grada – a to je da svaki dan jeste nova prilika da zajedno radimo u interesu Cetinja i njegovih građana – istakao je on.

main1

Potom je uslijedila dodjela Povelje „Ivan Crnojević“, nakon koje se gostima obratio i ovogodišnji laureat, gospodin Rastislav Vrbenski.

- Prije svega, želim zahvaliti gradonačelniku Bogdanoviću i Prijestonici Cetinje na ovoj velikoj i značajnoj nagradi. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da je preuzmem u ipe Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Osjećam se privilegovanim što sam više od tri godine radio u Crnoj Gori i pritom sarađivao sa niz institucija i sa sposobnim, posvećenim kolegama i prijateljima iz Vlade Crne Gore, Skupštine, lokalnih uprava, civilnog sektora i međunarodnih organizacija.

A Prijestonica Cetinje uvijek je imala posebno mjesto u aktivnostima UNDP. Ona je uvijek bila primjer za druge, ne samo u Crnoj Gori već i šire. Stoga, želim iskoristiti ovu posebnu priliku da još jednom zahvalnim gradonačelniku Bogdanoviću i njegovim saradnicima u Prijestonici Cetinje na jasnoj viziji, pozitivnoj energiji i profesionalizmu.

Vjerujem sa smo postigli veoma dobre i vidljive rezultate, ali neka oni sami o sebi govore. Ipak, želio bih da izdvojim neprestano povećanje kvaliteta i značaja saradnje između Ujedinjenih nacija, a posebno UNDP, i Prijestonice Cetinje, prevashodno kroz zajednički program „Beautiful Cetinje“, zahvaljujući kojem je Cetinje bilo prisutno i na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle godine, i to uz još samo deset gradova iz čitavog svijeta – naglasio je Vrbenski.

Tokom događaja, priređen je i sadržajan kulturni program, u kojem je učestvovala vokalna solistkinja Danica Nikić, kao i Kulturno – umjetničko društvo „Njegoš“.

Inače, tokom proteklih godina, u okviru obilježavanja četvrtog januara, Povelju „Ivan Crnojević“ dobijali su akademik Dušan J. Martinović, dr Novak Jovanović, slikar i karikaturista Luka Lagator, esejista i publicista Pavle Đonović, slikar Miodrag – Dado Đurić, reditelj Branislav Mićunović, umjetnik Dimitrije Popović i Fudbalski klub „Lovćen“.

Uz to, povodom obilježavanja Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, u dva navrata dodijeljena su i priznanja grada. Prvi put, 2013. godine, priznanje su ravnopravno podijelili Vojska Crne Gore i ženska rukometna reprezentacija Crne Gore. Prošle godine, specijalno priznanje pripalo je ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sju Kej Braun.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018